Skriven av: Olle Persson

1. Fantastiska naturupplevelser

Många svenskar har ofta inte upplevt natur- och kulturlandskapet ur ett sjöperspektiv ens i sin nära omgivning. Fågellivet och de ljusa sommarnätternas släpljus över stilla vatten blir starka och minnesvärda upplevelser. Historiska miljöer såsom Kronobergs slottsruin är ofta skapade för att upplevas från vattnet. (1) (2) (4) (5)

2. Personlig utveckling

Paddla kanot utan tävlingsstress är ett utmärkt sätt att stärka ditt välbefinnande och i förlängningen uppnå ökad kreativitet och mental stabilitet. Efter att du initialt övat upp säkerheten kan du i din egen takt finna ro och avkoppling. Bara det faktumet att befinna sig på vattnet skapar ofta en lugnare och upplevelserik dimension i tillvaron. Paddlingen innebär en kombination av utmaning för kroppen och ro i själen. Kanot ger en personlig utveckling där man utmanas både fysiskt och mentalt där alla kan delta utan att det nödvändigtvis upplevs som fysisk träning. (1) (3) (6)

3. Du övar balansen

Att paddla kanot är att ha bra balans. Balansen övar du upp förvånansvärt snabbt. Det finns flera knep att öva balansen, t.ex. hålla lite fart i stället för att möta vågor stillastående, öva stöttning med paddelns bredsida, möta vågorna med fören istället för från sidan. Med en vattendunk eller sandpåse i för- och akterutrymmena blir kanoten stabilare om du inte medför annan last. Börja paddla i en kanot som känns säker och stabil. Med lite övning särskilt när du stiger i och ur lär du dig snabbt uppleva din kanot som komfortabel och lätthanterlig. (7)

4. Kondition och styrka

När du paddlar kanot stärker du din kropp. Du tränar stora muskelgrupper och får både bättre kondition och styrka. Inte bara armar och axlar utan även rygg- och magmuskulatur kommer i arbete. För att paddeltagen ska ge effekt och föra kanoten framåt måste du också hålla emot med benen vilket gör att även sätesmuskulatur och ben aktiveras. Och kom ihåg att du bestämmer själv hur mycket kraft du använder. (7)

5. Harmoni

Att i lugn och jämn takt ta sig tid att vistas i naturen ger oss tid att vara sociala om vi gör det i grupp, vi får frisk luft och vi kan stressa av oss, vi lär oss naturen och lär känna nya platser. Vi får på köpet bättre kondition, blir nöjdare och får förhoppningsvis ett längre och lyckligare liv. 

6. Passar dig med funktionsnedsättning

Kanot är en utmärkt sport för dig med olika typer av funktionsnedsättning som gör att du måste sitta i rullstol. Flera olika studier rekommenderar paddling och stakning som skonsamma och effektiva träningsformer som förbättrar kondition, styrka och balans hos personer med funktionsnedsättning. Dessutom visade träningen att den verkade positiv på viss form av nerv- och överbelastningsrelaterad smärta. Paddling resulterade också i positiva överföringseffekter på vardagliga moment som rullstolsåkning och förflyttning. (8)

Referenser

(1) Slutrapporten i tvärvetenskapliga forskningsprogrammet: ”Friluftsliv i förändring, 2006 – 2013”.
(2) Turistdelegationens rapport ”Outdoor/multiaktiviteter & ekoturism”.
(3) Statens Folkhälsoinstituts rapport ”Gå ut min själ. Forskningsöversikt om hälsoeffekter av utevistelser i naturen” sammanställd av E. Lisberg Jensen.
(4) Boverkets rapport ”Landskapets upplevelsevärden”.
(5) Länsstyrelsens i Östergötland rapport ”Friluftsliv i Östergötland”.
(6) Högskolan i Halmstad (Sektionen för Hälsa och Samhälle, S. Ekeroth). Uppsats ”Friluftslivets inverkan på hälsan”
(7) Friluftsfrämjandet: ”Tur- och långfärdspaddling med kajak”.
(8) Kajak & skridskohandbok: för dig med funktionsnedsättning